Txikitatik izan dut gustuko sukaldean aritzea, orduak ematen nituen nire amamaren ondoan, aulki batera igota, tabernarako pintxoak prestatzen zituen bitartean, Gerora, lan kontuak direla eta, aukera izan dut beste sukaldaritza mota bat ezagutzeko, modernoagoa eta abangoardiakoa. Baina gustokoena niretzat labea piztu eta labekatzea da. Abenduko ogi hau, neguko igande hotzetan gosaltzeko perfektua da.
Sukaldeko tramankulu-zale amorratua naizenez, askotan, masak oratzeko makina bat erabiltzen dut, hala ere, eskuz oso erraz egin daitekeen ogia dugu hau.
Errezeta: Abenduko ogia (Advent bread)
Osagaiak
- 250 g esne
- 75 g gurin
- 125 g espelta-irin integral
- 300 g Galirin
- 70 g Azukre
- ½ koilaratxokada kardamomo hauts (aukeran)
- ½ koilaratxokada gatz
- 10 g legami lehor
- Arrautza irabiatu bat + beste bat masa margotzeko
- 50 ml Pedro Ximenez
- 150 g Korintoko mahaspas
Prestaketa
Berotu esnea gurinarekin batera, irakitear dagoenean sutik kendu eta utzi epeltzen.
Nahastu osagai lehorrak (espelta-irina, galirina, azukrea, kardamomo-hautsa, gatza eta legami lehorra) katilu handi batean.
Egin ezazu zulo bat osagai lehorren erdian. Gehitu irabiatutako arrautza eta gurin-esne
nahasketa (kontuz nahasketarekin ez dadila bero egon legamia hiltzeko arriskua
baitago). Nahastu guztia, masa homogeneoa bilakatu arte. Estali katilua
(plastikozko film gardenarekin) eta utzi igotzen 60 bat minutuz, tamaina
bikoiztu arte.
Bitartean, ontzi txiki
batean nahastu Pedro Ximenez-a eta mahaspasak, gehitu ura mahaspasak estali arte
eta utzi 30 minutuz, denbora hau pasata ura ondo iragazi.
Oreari airea kendu 10
segundoz (eskuekin zapalduta) eta
mahaspasak gehitu, masa guztian zehar banatzen dituzula ziurtatu. Oreari forma
luzexka eman, 20 cm-ko ogi baten
antzera (lasai, ez da ezer gertatzen
forma politegia ez badiozu ematen), estali kotoi edo lihozko sukalde- trapu
batekin eta utzi sukaldeko txoko epelean 45-60 minutuz.
Labea piztu 200 graduan. Margotu orea arrautzarekin eta
labearen erdialdean 40-45 minutuz labekatu (nire labea txikia denez azpialdean
daukadan harri gainean egosten dut).
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina